Blog

Een huis kopen, hoe pak je dat aan?

Vroeg of laat overkomt het ons allemaal, het kopen van ons eerste echte huis. Een huis kopen is een behoorlijke onderneming maar wel een stap in je leven die aangeeft dat je nu toch echt volwassen aan het worden bent. Je hebt waarschijnlijk al enige tijd een vaste baan en inmiddels genoeg spaargeld en een goede hypotheek waardoor je deze stap kan verwezenlijken maar dan. Hoe pak je dat eigenlijk aan je eerste huis kopen? In dit blog nemen we je graag stap voor stap mee in dit proces.

Het financiële plaatje

Een kost kopen kost helaas geld, een heleboel geld. Zeker in deze tijd is het gekte op de huizenmarkt en ben je voor een simpel appartement als snel tussen de 2 en 2,5 ton kwijt. Mocht je meteen voor een eengezinswoning gaan dan uiteraard nog meer. Een hoop geld dus en dat geld moet je uiteraard wel hebben anders gaat het heel lastig worden. Daarom is het van groot belang dat je eerst voor jezelf het financiële plaatje voor ogen hebt. Dit houdt in hoeveel eigen geld je hebt en wat je aan hypotheek kan lenen bij een bank of andere verstrekker. Daarnaast moet je ook rekening houden met vaste lasten vanaf het moment dat je het huis hebt gekocht. Houd je na het betalen van je vaste lasten nog wel genoeg geld over om van te leven of wordt het allemaal erg krap? Je kan deze vragen zelf beantwoorden maar uiteraard ook hulp inschakelen van een expert op dit gebied zoals Hypotheekrente.nl. Deze hypotheekverstrekker kan samen met jou alle gegevens op een rijtje zetten en antwoordt geven op de vragen; hoeveel kan ik lenen en hoeveel eigen geld heb ik nodig?

De zoektocht

Is het financiële plaatje vastgesteld en weet je inmiddels wat jouw budget en daarmee zoekcriteria is? Dan kan de zoektocht naar jouw droomhuis beginnen. Een van de meest populaire zoekmanieren is Funda. Op deze website staan (bijna) alle woningen die op dat moment op de markt worden aangeboden of al verkocht zijn onder voorbehoud. Daarnaast wordt ieder huis ook met foto’s geplaatst waardoor je meteen even een kijkje binnen kan kijken. Heb je een mooi huis gevonden? Pas dan wel op dat je jezelf hier niet blind op staart. Er zijn zoveel verschillende huizen en misschien loop je juist wel je droomhuis mis als je meteen maar afgaat op de eerste. Verdiep je daarom in de huizen, het aanbod en uiteraard ook wat je zelf wilt. Een huis kopen is een grote beslissing en tevens een beslissing waar je minimaal de komende 5 of 10 jaar nog wel aan vast zit. Het kopen van een huis gaat daarom ook niet over één nacht ijs.

Geef een reactie