Vitamine B12
Blog

Kwaaltjes horen bij een zwangerschap

Het is natuurlijk geweldig dat je zwanger bent. Gefeliciteerd! Maar je had even niet gerekend op alle kwaaltjes die daarbij kunnen komen kijken. De extra controles bij de verloskundige of bij de gynaecoloog, het houdt allemaal wat in. En dan ben je ook nog eens zó moe. Het is dan slim om je bloed te laten testen op tekorten van vitaminen en mineralen. Denk dan aan vitamine B12, foliumzuur en magnesium. Allemaal belangrijke zaken die je goed op orde moet zien te krijgen tijdens je zwangerschap. Dat is beter voor jou, maar ook voor je kindje.
Vitamine B12

Toch kun je niet alle kwaaltjes voorkomen

En de reden daarvoor is heel simpel: er groeit een nieuw leven in je. Een mensje dat alsmaar groter wordt en dus zo hier en daar wat van jouw organen in de verdrukking brengt. Dus dat je iedere vijf minuten naar het toilet moet: dat is dan maar even zo. Dan ligt je kindje waarschijnlijk tegen je blaas te schoppen. En dat je borsten opgezet en pijnlijk worden: tja, die zijn zich ook aan het voorbereiden op de komst van je kindje. Eigenlijk zijn al die ontwikkelingen heel bijzonder. Al kan dat je waarschijnlijk even niks schelen als je voor de zoveelste keer het toilet bezoekt.

Probeer te letten op wat je eet

Natuurlijk groeit er een kindje in je en dat kost veel energie. Maar waar ze vroeger zeiden dat je dan maar voor twee moet eten, zeggen ze nu dat je verantwoord met je voeding moet omgaan. Want alles wat eraan komt, wil je er op termijn ook weer af hebben. Nu gaan die eerste kilo’s na de bevalling redelijk gemakkelijk. Je bent ineens weer in staat om te bukken en stukken te wandelen (achter de kinderwagen). Maar alle extra kilo’s – dat kan nog een heel gevecht worden.

Doe vooral waar jij je goed bij voelt

Ben je iedere ochtend hartstikke misselijk, maar knap je enorm op van vier broodjes kaas met augurk op een dag: doen. Is er nog geen buikje te zien, maar voel je het al wel? Draag dan die buikband als dat beter voelt. En begin op tijd met smeren van speciale oliën om je striae tegen te gaan. Ben je moe? Ga slapen. Ook tussen de middag, halverwege de ochtend of aan het begin van de avond. Je lichaam is hartstikke hard aan het werk en kan wel een beetje verwennerij gebruiken. Doe daarom vooral waar jij je goed bij voelt!

Geef een reactie