Blog

Stuc, stuc, stuc maar door!

Verbouwen is ontzettend leuk, geloof het of niet. Je kan precies zelf bepalen waar alles komt en hoe het allemaal gaat. Weet je nog, dat droomhuis wat je maakte in de Sims toen je veertien was? Yep, met een goede planning en genoeg doorzettingsvermogen kan je dat voor elkaar krijgen! Er moet wel veel gebeuren. Iets wat mensen vaak vergeten is het buitenmuur stucen. Want wat houdt dan nou in? En wat kost dat precies?

Je hebt een aantal opties voor het stucen van je buitenmuren. Vakmannen raden de volgende drie aan.

Stucen op basis van pleisterwerk

Het compleet glad krijgen van stucwerk op buitenmuren is onmogelijk. De zon en het weer zorgen altijd voor kleine imperfecties. Maar als je pleisterwerk met een kleine korrel erin gebruikt, lost dit veel van die deuken en barsten al op. Als je het vaste cement eerst aanbrengt kan je er daarna zelfs ook nog overheen met verf, om je muur nog mooier te maken na het buitenmuur stucen.

Stucen op basis van schuurtechniek

Vakmannen kiezen er bij het buitenmuur stucen, ook weer door deze onontkoombare imperfecties in het stucwerk, ook vaak voor om een patroon aan te brengen in het stucwerk.  Bij deze techniek wordt eerst normaal stucwerk gedaan en vervolgens wacht de vakman tot dit helemaal goed is uitgehard. Hierna schuurt de stukadoor er met een soort spons een bepaald patroon in, waardoor het een moderne look krijgt. Ook wordt het hier waterdicht van.

Stucen op basis van Schatzelputz

Deze naam klinkt een beetje grappig, maar dit is het meest gebruikte materiaal onder de stukadoren. Het werkt hetzelfde als pleister of een ander stucmateriaal, maar Schatzelputz is bestand tegen zo’n beetje alles. Het weerstaat alle weersomstandigheden, krassen en stoten en komt ook nog eens in allerlei kleuren. Het is eigenlijk een soort combinatie tussen pleisterwerk en schuurtechniek, perfect voor het buitenmuur stucen.

Ook is het stucwerk, het juiste materiaal en de juiste methodes afhankelijk van de ondergrond van het stucwerk. Overleg altijd met je vakman wat en hoe, want hij of zij weet wat het beste is. Ook kan buitenmuur stucen alleen in de lente of zomer gebeuren, want stucen op natte muren gaat niet. De professionals geven ook nog als tip om van te voren als klant zo veel mogelijk uit te zoeken, zodat de vakman meteen aan de slag kan.

Laat je niet afschrikken! Het is even wat uitzoeken, maar stucen is zo gebeurd. Bouw dat droomhuis!

Geef een reactie