mdf plaat
Blog

Een ledikant, waarvan moet die gemaakt zijn?

Met de kleine op komst werd het ook hoogtijd om een ledikant te halen. Mijn man opperde nog er zelf een te maken. Zoals hij dat zei: “Online zijn ze allemaal van mdf, ik kan ook zelf een mdf plaat halen”. Hij had zeker geen ongelijk. We hebben het idee eventjes besproken, maar gingen uiteindelijk toch voor kopen. Het kon, maar ik had liever dat hij de kwast over de kinderkamer muur zou strijken, niet de spijltjes van een ledikant. Op zoek naar een ledikant dus. Na alle eigenschappen van houtsoorten gehoord te hebben sloeg ik wel aan het denken: waar moet een ledikant van gemaakt zijn? Je kleine gaat er vaak in liggen, dus wil je wel iets dat goed is. Mijn eigen inzichten (en die van mijn man) die ik opdeed tijdens mijn speurtocht wil ik daarom met jullie delen.

Platen

Mdf is een populair materiaal om wiegjes van te maken. Er worden er veel verkocht die van mdf gemaakt zijn, dus dit zal je veel tegenkomen. Bij bijna alle producten is de afwerking helemaal goed tegenwoordig. Maar mdf heeft als voordeel dat de buitenlaag vaak meteen mee wordt gemaakt. Dat betekent dat er weinig kans is dat er een scherp of ruw randje aan zit. Een ander voordeel van mdf is de prijs. Mdf wiegjes worden industrieel gemaakt. Hierdoor zijn ze vaak iets betaalbaarder. Een goed keus dus. Wel is het belangrijk dat je kijkt naar de bodem. Als het een hele plaat is dan wordt het warm in de wieg dus het moet wel gaatjes hebben. Met spaanplaat moet je oppassen, dat is kwetsbaarder. Hoewel ik het niet tegenkwam heb ik me laten vertellen dat multiplex ook goed is.

Normaal hout

Naast mdf zie je vaak harder hout voor een ledikant. Als er plankjes als bodem in zitten dan is het waarschijnlijk harder hout. Wel goed om te checken natuurlijk, zwakker hout met plankjes is vragen om problemen. Iedereen raad altijd beukenhout aan, maar allerlei andere houtsoorten voelde voor mij niet anders als ik er op duwde. Eiken leek mij ook geschikt, dat voelde nog steviger. De verkoper zei wel dat beuken het beste was, omdat er bijna geen splinters kwamen als je het zaagde. Ik zag zelf nergens splinters op, maar splinters wil je natuurlijk niet in jouw ledikant hebben.

Verf

Mijn vriendin zei hierover dat je altijd moest kijken naar of het waterverf is. Zij werkt zelf met hout dus er zal wel wat voor te zeggen zijn. Maar bij de meeste wiegjes staat er niet bij wat voor verf het is en het zal vast getest zijn. Dus als je in een goed bui zelf aan de slag gaat (of beter nog, hij aan de slag gaat.) let dan op wat voor verf het is.

Geef een reactie