houten bouwspeelgoed
Blog

Wat is het beste speelgoed voor je kids?

Speelgoedwinkels puilen uit, het assortiment is enorm, en als je niet een bewuste keuze maakt, puilt jouw huis binnen de kortste keren ook uit. Want het is allemaal zo leuk en jouw kleine schat wordt er zo vrolijk van!

Ik had het daarnet over een bewuste keuze. Ik heb een voorkeur voor houten speelgoed en speelgoed waar mijn kind iets van leert en wat mijn kind activeert.

Houten bouwspeelgoed vs plastic bouwspeelgoed.

Een voordeel van bijvoorbeeld houten bouwspeelgoed vind ik dat het duurzaam materiaal is, het is er in alle kleuren en het is mijn ervaring dat het over het algemeen niet snel stuk gaat.

Dan heb je ook plastic bouwspeelgoed. Een voordeel is dat het minder zwaar is dan houten speelgoed en dat is prettig, helemaal voor kleine kindjes. Ook de ontzettende verscheidenheid aan kleuren trekt kinderen vaak aan. En neem je bijvoorbeeld duplo en lego, dan is dat beter aan elkaar te leggen dan houten blokken. Een nadeel vind ik dat het bewerkelijker is, plastic vervormt wat sneller en dan werkt het niet meer optimaal is mijn ervaring.

Zo hebben beide producten hun charmes en is het belangrijk dat je kiest wat bij jou past.

Elektronisch speelgoed.

Maar als je naar plastic speelgoed op zich gaat kijken zijn de mogelijkheden natuurlijk veel groter dan met houten speelgoed. Plastic speelgoed is zeer goed te combineren met elektrische apparatuur, terwijl hout dat minder mogelijk maakt. Zo heb je pratende poppen, raceauto’s met afstandbediening, zingende spiegels en vul de rij maar aan.

Ook stoffen speelgoed geeft die mogelijkheid. Speelgoed van stof is door zijn zachtheid sowieso al favoriet bij baby’s en kleine kinderen. En een muziekdoosje of knuffelbeer die te programmeren is maakt dat natuurlijk helemaal aantrekkelijk.

Dit soort speelgoed geeft ouders enerzijds een stukje gemak, het vermaakt je kind als zij zelf even geen tijd hebben. Anderzijds geeft het je kind meer prikkels, waarvan je als ouders de gevolgen meestal merkt als je het speelgoed uitzet of weghaalt, althans dat is wat ik bij mijn kind zie.

Veranderen onze smartphones en dergelijke ook niet langzaamaan in speelgoed?

Als we eens kritisch kijken, hoe vaak mogen onze kinderen dan achter onze smartphones en dergelijke? Even een filmpje kijken, even op de speciaal geïnstalleerde kinderapps? Ik betrap mijzelf er regelmatig op. Het is zo makkelijk dat je het vanzelf vaker doet.

Ook hier geld bij ons weer dat mijn kind er sterk op reageert wanneer ik het weghaal of uitzet. Maar ik zie dat dan ook wel als een uitdaging om mijn kind om te leren gaan met een grens die door ons als ouders getrokken wordt.

Al met al blijf je als ouder dagelijks afwegingen maken en heb je je gevoel en je gezonde verstand nodig om de juiste keuzes te maken.

Geef een reactie