Blog

Soorten lampen en verlichting

Elke ruimte in een woning wil je optimaal verlichten, maar waar moet je op letten? Het grote aanbod aan lampen met verschillende lichteffecten, functies en designs maakt de keuze er misschien niet makkelijker op. Om erachter te komen welke verlichting past bij de wensen die je hebt, is het belangrijk om te bedenken wat voor resultaat je wilt bereiken met verlichting en wat voor functie de ruimte waarin je de lamp(en) wilt plaatsen vervult. We vertellen je daarom alle ins en outs over onder meer lichtsoorten en -effecten, LED verlichting dimmen en welke verlichting specifiek in een bepaalde ruimte past.

Ledverlichting

Led is een afkorting van “light emitting diode”, oftewel een elektronisch onderdeel dat licht uitstraalt. Het grootste verschil met een gloeilamp is dat led een elektronische lichtbron is terwijl een gloeilamp gebruik maakt van verbranding. Omdat LED verlichting de gebruikte energie bijna volledig omzet in licht, is deze tot 80% zuiniger dan een gloeilamp.

Hanglampen

In de woonkamer gebruik je een hanglamp als basisverlichting en deze vul je aan met sfeerverlichting zoals spots of tafellampen. Een dimbare hanglamp is in de woonkamer prettig, omdat deze als basisverlichting en als sfeerverlichting kan dienen. Wanneer je goed licht nodig hebt, zet je de lamp volledig aan en als je je wilt ontspannen dim je de hanglamp. Hanglampen komen in allerlei soorten en maten. Zo heb je ook een hanglamp van hout.

Welke lichtbron je nodig hebt, hangt af van het type hanglamp dat je hebt gekozen. Soms zit er een vaste lichtbron in en soms zijn bepaalde lichtbronnen geschikt. Omdat de gloeilamp niet meer geproduceerd mag worden om milieutechnische redenen, kun je uit een aantal energiezuinigere alternatieven kiezen.

Hoe bevestig je een hanglamp?

Om een lamp op te hangen, hebben we een drietal belangrijke stappen voor je op een rijtje gezet die je tegenkomt bij het ophangen van een lamp.

Voordat je begint met het ophangen van een lamp moet je eerst de stroom uitschakelen van de kamer waar je deze gaat ophangen.

Heb je de stroom uitgeschakeld? Controleer dan toch met een spanningszoeker voor de zekerheid of er geen spanning meer op de lamp zit.

Nu de stroom eraf is, kunnen we aan de slag: demonteer de oude hanglamp en verwijder het plafonddekseltje. Er komt dan een nuldraad (blauw) en een fasedraad (zwartbruin) tevoorschijn. Soms zit er ook een derde draad bij die een gele of groene kleur heeft: de aardedraad.

De lamp die je wilt bevestigen bevat vaak al een kroonsteen. Je hoeft in dat geval alleen de kroonsteen van je lamp te bevestigen aan de draden uit je plafond.

 

 

Laat een antwoord achter