kenzo
Blog

Hoe overleef je de kraamperiode?

Kinderen krijgen is het mooiste wat je kan overkomen, maar het is ontzettend slopend. Na een zwangerschap die nooit helemaal uit rozengeur en maneschijn bestaat volgt de bevalling. De details laat ik graag achterwege, maar dit is gewoon een hele zware opgave. Als je denkt dat je hierna alles gehad hebt, heb je het mis. Voor mij was de kraamperiode de lastigste tijd van de gehele zwangerschap. Daarom wil ik je in deze blog graag tips geven hoe je de kraamperiode overleeft.

Duidelijke grenzen stellen

Iedereen om je heen heeft natuurlijk maanden uitgekeken naar de komst van je kleintje, en wil zodra deze ter wereld gekomen is meteen langskomen. Dit is prima, maar er zijn hele duidelijke grenzen voor het kraambezoek. Je zit natuurlijk niet te wachten op een huis wat constant vol zit met allerlei mensen, dit is voor zowel jullie als de baby echt te veel. Wees daarom heel helder en spreek je wensen duidelijk uit. Komt het niet uit? Dan komt het gewoon een andere keer. Komt je gehele schoonfamilie langs? Prima, maar die koffie mogen ze lekker zelf zetten. Ook is het helemaal oké om niet te willen dat je kleintje door iedereen vastgehouden wordt.

Vergeet jezelf niet

De eerste weken zit je waarschijnlijk op een grote roze wolk waar je nooit meer vanaf wilt komen. Maar vergeet alsjeblieft jezelf niet. Ga na een tijdje lekker lunchen met vriendinnen, en probeer het niet te veel over de baby te hebben. Ik ging na een paar weken met een vriendin shoppen en heb me toen helemaal suf gekocht bij Kenzo. Daarna zat ik weer vol hernieuwde energie en kon ik weer lekker met mijn lieve baby knuffelen, die ik toch wel heel erg miste na een paar uur de deur uit te zijn geweest….

Accepteer de hulp

En tenslotte: accepteer alle hulp die je krijgt aangeboden! Ik hoor soms dat vrouwen de kraamhulp na een dag al naar huis sturen, doe dit niet! Je hebt de hulp hard nodig. Mocht je het niet kunnen vinden met je kraamhulp, kun je ook een vervanger vragen. Bied je schoonmoeder aan om het huis te komen schoonmaken? Niet afslaan! Ook is het oké om niet elke avond te koken en boodschappen te doen, een pizza bestellen is ook oke!

Laat een antwoord achter