Blog

Bladluis bestrijden, wat heb ik nodig?

Met het warme weer stijgt het aantal insecten. Dat is zeker heel fijn, de tuin krijgt weer kleur en het bromt en zoemt van alle kanten van het leven. Maar wanneer je goed voor je tuintje zorgt en wilt dat het er gezond uitziet, is niet iedere kruiper even welkom. De bladluis bijvoorbeeld.

Wat is bladluis?

Bladluizen zijn kleine groenkleurige insecten die zich voeden met de sappen uit planten. Vaak eten ze daardoor ook de voedingsstoffen die de plant zelf nodig heeft op. De uitscheiding van bladluis is heel zoet. Het wordt niet voor niks honingdauw genoemd. Dit is zeer aantrekkelijk voor mieren maar honingdauw vormt ook een ondergrond voor schimmel. Zoals je raadt is dit niet zo best voor je planten. Ze kunnen er zelfs dood door gaan.

Natuurlijke bestrijding vs. Chemicaliën

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun tuin te onderhouden met natuurlijke middelen. Onkruid wordt er weer met de hand uitgetrokken of desnoods met een brander weg gebrand. We gooien geen gif meer in het rond en met goede reden. Natuurlijke bestrijding doet namelijk hetzelfde maar zonder de nadelen. Zo kan gif de grond verzuren en meer kapot maken dan je in eerste instantie wenste te bestrijden. Daarnaast is het ook veel beter voor het milieu. Natuurlijke middelen zijn er immers al en hoeven niet gemaakt te worden in een fabriek. Daarnaast bevatte chemicaliën stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zowel om te maken als om vervolgens de resten van weg te gooien.

Rood met witte stippen

Een super goede (en leuke) natuurlijke manier om bladluis te bestrijden is het gebruik van lieveheersbeestjes. De larven van lieveheersbeestjes eten bladluis. En niet zo’n beetje ook. Ze eten een hoop. Als je kiest voor het twee stippige lieveheersbeestje help je ook de natuur een handje. Deze is namelijk bedreigd en door ze in de natuur uit te zetten in een voedzame omgeving, vul je de populatie aan. Als ze helemaal volwassen en verpopt zijn, heb je een tuin met meer lieveheersbeestjes en dat ziet er altijd leuk uit.

Waar moet je op letten?

Bij het gebruik van lieveheersbeestjes is het belangrijk om rekening te houden met de levenscyclus van deze insect. Als ze verpoppen tot volwassen kevers blijven ze een aantal dagen stil op het blad liggen maar zijn ze niet dood. Niet weghalen dus! Het handigste is om zo’n 15 larven met vierkante meter uit te zetten. Zo is er een goede voedselbalans voor alle kevers.

Geef een reactie